Onze showrooms zijn open. Grensverkeer korter dan 24 uur is weer mogelijk zonder testbewijs.

Betonlook keukens

Een stoere uitstraling

Beton oogt stoer, robuust en past uitstekend in een industriële keuken of een moderne landelijke keuken. Beton of betonlook kan op meerdere manieren worden ingezet in de keuken: als werkblad, fronten of achterwand. We willen op deze pagina de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rijtje zetten.

Beton of betonlook?

Het internet staat vol met handleidingen voor het zelf gieten van een betonnen keukenblad, en ook Ekelhoff heeft in het verleden door een professionele Firma maatwerk betonnen aanrechten laten gieten. Deze ervaringen hebben er echter toe geleid dit niet meer aan te bieden.
Beton is een mix van cement, zand en kiezel en op zich behoorlijk poreus. Daardoor is het eigenlijk niet goed geschikt voor gebruik in de keuken. Het is mogelijk beton te impregneren of te mengen met een kunsthars zoals epoxy, maar ook dat geeft op den duur geen optimaal resultaat.

Nadelen van een werkblad van echt beton

Voor wie handig is, is zelf gieten natuurlijk een goedkope optie, maar er kleven een aantal nadelen aan. Een betonnen blad is erg zwaar, vooral als u het zelf giet, en niet alle onderkasten kunnen dat aan. Bovendien is het vrij kwetsbaar, de juiste samenstelling is erg belangrijk. Ook is beton poreus, waardoor het zeer gevoelig is voor vlekken en zuren. Het heeft daarom regelmatig een nieuwe impregneerlaag nodig van bv epoxy, maar ook een epoxylaag kan beschadiging door zuren niet geheel voorkomen. Het blad kan met de tijd verzwakken, vlekkerig of brokkelig worden of zelfs breken.

Maar niet getreurd, er zijn uitstekende alternatieven op de markt in verschillende prijsklassen.

Betonlook: keramiek, composiet of kunststof

In onze showrooms vindt u betonlook keukens van hoogwaardige merken als Ballerina, Contur en next125. Er zijn zowel fronten, werkbladen en achterwanden in betonlook verkrijgbaar, van kunststof, composiet of keramiek.

Hier is een werkblad afgebeeld met naadloos ingebouwde spoelbak van keramiek. Maakt deel uit van een next125 hoekkeuken, te zien in het Küchenhaus, Koje 65.

Betonlook van keramiek

Keramiek is het luxe alternatief voor een betonnen keukenblad. Het is hard, sterk en niet poreus, eigenlijk is een keramieken werkblad een grote gebakken tegel, versterkt met glasvezelmatten. Hierdoor zijn dunne werkbladen mogelijk vanaf 10 mm dikte, dat door middel van een onzichtbare constructie kan worden opgedikt tot 10 cm, waardoor het er masssief en zeer robuust uitziet. Keramiek is verkrijgbaar in vele motieven waaronder natuursteen, en natuurlijk beton in verschillende uitvoeringen.

Keukenfronten van keramiek

Een nieuwe trend is fronten van keramiek, waarbij een dunne plaat op een drager wordt gemonteerd. Hierdoor ontstaat een mooi gesloten totaalbeeld met een prettige, natuurlijke haptiek. Keramiek is een volledig recyclebaar natuurmateriaal dat mooi blijft en makkelijk is schoon te maken. Onder andere de merken next125 en Ballerina bieden keramiekfronten aan in betonlook of natuursteenimitaties. In onze showrooms tonen wij meerdere keukens met keramieken fronten. De hier afgebeelde keuken van next125 NX950 heeft keramiek fronten in betonlook.

Betonlook van composiet

Composiet is een geliefd materiaal voor keukenbladen. Hier leest u meer over de samenstelling en de eigenschappen van dit materiaal. Composiet heeft een luxe, natuurlijke uitstraling, het is sterk, vrijwel onderhoudsvrij en verkrijgbaar in vele soorten en kleuren. Zo ook in betonlook, en omdat beton op vele manieren af te werken en te kleuren is, zijn er in composiet-beton ook verschillende opties en tinten verkrijgbaar. Bij Ekelhoff vindt u composiet van de merken Silestone en Diresco. Uiteraard zijn alle werkbladen die wij leveren NSF gecertificeerd, dat wil zeggen: ze voldoen aan alle eisen wat betreft hygiene en voedselveiligheid.

De hier afgebeelde keuken bij een van onze klanten in Lelystad is van Contur, de notenhouten ladefronten komen uit onze eigen werkplaats en het werkblad en de zijpanelen zijn van composiet-beton.

Betonlook van kunststof

Kunststof beton-imitiaties zijn er ook in vele kwaliteiten en materialen. Zo is er laminaat, waarbij een front of een toplaag van een front bestaat uit in hars gedrenkte lagen papier, die onder hoge druk worden samengeperst. De toplaag is dan vaak een gedrukt decor met of zonder structuur. Kunststof met hout- of granietoptiek is bekend, maar ook een optiek van gestuct of gegoten beton is mogelijk. Ook kan een front voorzien zijn van een folie, dat eveneens in verschillende kwaliteiten op de markt is.

Onze adviseurs laten u in onze showroom graag alle opties zien. Maakt u alstublieft van te voren een afspraak zodat wij ook daadwerkelijk de tijd voor u kunnen nemen.

Plan uw bezoek

Betonlook gecombineerd met hout of…?

Beton heeft een vrij koele uitstraling, en combineert dus uitstekend met de warmte van natuurlijk hout. Stoer, geolied balkeneiken met een betonnen werkblad is een prachtige combinatie die prima past in een moderne inrichting met natuurlijke materialen. Maar het neutrale grijs van beton kan ook heel goed gecombineerd worden met strakke witte of zwarte fronten in hoogglans of mat en, voor wie durft, met een breed scala aan kleuren en materialen.

Hier ziet u een keuken van next125 met fronten van balkeneiken en matglas. Het keramiek-betonnen werkblad wordt doorgezet in de zijpanelen en tegen de wand. Wij mochten deze keuken plaatsen bij een van onze klanten in Purmerend.

Kom langs en vergelijk alle opties, wij adviseren u graag!

Hier afgebeeld ziet u een combinatie van betonstuc fronten, matte lavazwarte fronten en een granieten werkblad met gehakte kanten. De keuken is van het Duitse merk KH System Möbel en is op moment van schrijven in de aanbieding.

Wij wisselen met grote regelmaat onze showroomkeukens, zodat wij u altijd de nieuwste trends kunnen laten zien. Hou dus in ieder geval onze Sale-Pagina in de gaten, want er zijn bij ons altijd zo rond de 30 showroomkeukens met hoge kortingen in de aanbieding.

Onze showroomkeukens

Uw browser is verouderd

Uw browser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor de volledige Ekelhoff-ervaring raden wij u aan één van de onderstaande moderne browsers te gebruiken.