Ekelhoff Keukens_Keukenhuis_Keuken Nordhorn Duitsland
Blog | 5 mei 2021

Ekelhoff Küchen viert 120-jarig bestaan

Het begon met een flirt op het ijs...

Als de Denekampse meubelmakersgezel Johannes Albertus Ekelhof (geboren in 1872) tijdens het schaatsen niet als een blok gevallen zou zijn voor de Duitse Gesine Evers, was er nu waarschijnlijk geen Firma Ekelhoff in Nordhorn. De originele schaatsen liggen vandaag de dag nog in een vitrine in ons filiaal Küchenland Ekelhoff.

Johannes Ekelhof, de stamvader van Ekelhoff Keukens

Hieronder een foto van Johannes Ekelhof van Ekelhoff Keukens, al op leeftijd, en de oorkonde die hij ontving van de Handwerkskammer ter ere van zijn 50 jarig bedrijfsjubileum.

Ekelhoff met dubbel F

Na de bruiloft koopt Johannes Ekelhof in 1901 een huis aan de Lingener Straße in Nordhorn, en met de aanschaf van een werkbank begint zijn zelfstandig ondernemerschap.
Het gilde eist dat hij zijn bedrijf met een Duitse naam aanmeldt, dus het wordt Ekelhoff met dubbel F.

Een succesvolle start

In hetzelfde jaar ziet zoon Heinrich het levenslicht. Al in jonge jaren helpt hij zijn vader in de werkplaats en ook hij leert het meubelmakersvak. Door het groeiend aantal opdrachten en de lange afstanden, besluit Ekelhof in 1912 een klein pand te kopen aan de Hauptstraße in Nordhorn, het begin van het huidige stamfiliaal Küchenhaus Ekelhoff.

Crises doorstaan

Het nog kleine Möbelhaus Ekelhoff doorstaat de moeilijke jaren tijdens de beide wereldoorlogen en de grote depressie in de 30er jaren. Zoon Heinrich is gelukkig nog te jong om tijdens WO I te moeten vechten. Hij vertelt later zijn kinderen dat hij als 13-jarige jongen met een handkar de in de werkplaats vervaardigde doodskisten moest uitleveren, en dan ook gelijk moest helpen bij het wassen en opbaren van de overledenen. Dit was in 1914, het begin van WO I.

Hieronder een foto van Heinrich en een van hoogwater in de Hauptstraße.

De jaren '30

In 1934 trouwt Heinrich met het dienstmeisje Sophia Gertrud Picker. Zij wonen samen met hun 6 kinderen en grootouders Johannes en Gesina in het kleine huis met werkplaats aan de Hauptstraße. Hun dochter Anni schrijft in 2001 over deze zware jaren dat zij zich toch nog goed kan herinneren aan het gezang van de gezellen in de werkplaats.

Op deze foto uit 1929 is te zien dat naast Möbelhaus Ekelhoff de 'Nordhorner Anzeiger' gevestigd is. Waarschijnlijk zijn in de etalage vacatures te lezen.

Ekelhoff Keukens Nordhorn Duitsland - keuken kopen

Opbouw en uitbouw

Na WO II volgt de wederopbouw. Ekelhoff ontwikkelt zich steeds meer tot een meubelhandel, met een assortiment letterlijk van de wieg tot het graf. Van babykleding en kinderwagens tot cocktailstoeltjes, eetkamers en wasmaschines, tot aan de grafkist die op wens ook nog geleverd werd. Keukens horen uiteraard ook tot het assortiment. In 1957 kan Heinrich een woonhuis bouwen voor zijn 8-koppige familie achter het pand aan de Hauptstraße.

Slaapkamers en keukens

Heinrichs zoon Johannes is de derde generatie die in het familiebedrijf stapt. Hij leert het meubelmakersvak en bezoekt daarna de meubelvakschool in Keulen. Met nieuwe ideeën en visies begint hij als werknemer bij Möbelhaus Ekelhoff. In 1969 worden de panden aan de Hauptstraße flink omgebouwd en het assortiment wordt gereduceerd tot twee categorieën: slaapkamers en keukens. in 1980 neemt Johannes het stokje van zijn vader over.

De echte hartstocht is voor keukens

In 1989 wordt het woonhuis van de familie afgebroken en het Möbelhaus Ekelhoff uitgebreid met een royaal paviljoen over twee verdiepingen, het showroomoppervlak bedraagt daarmee al een trotse 3.700 m². Ondertussen heeft Johannes Ekelhof zijn grote liefde voor hoogwaardige keukens ontdekt. Vanaf 1998 specialiseert het bedrijf zich compleet op keukens, en heet vanaf dat moment Küchenhaus Ekelhoff.

Zicht op het paviljoen van het Keukenhuis Nordhorn Duitsland

Het Küchenland wordt geopend

In 2003 wordt aan de rand van het stadje het nieuwe filiaal Küchenland Ekelhoff geopend, om nog meer en nog mooier het nieuwste op keukengebied te kunnen laten zien. Hierdoor komt het totale oppervlak op 7.700 m², en is daarmee het grootste keukenhuis van Europa. In 2010 volgt een nieuwe aanbouw en de opvallende gevel aan de rondweg, waarmee we op het huidige showroomoppervlak van 10.000 m² komen.

Ekelhoff Keukens Duitsland - Kuchenland Nordhorn

De vierde generatie

Op dat moment heeft Hans Ekelhof Junior dezelfde opleiding als zijn vader afgerond en is volledig ingewerkt in het bedrijf. In 2012 neemt hij de leiding van het bedrijf over, alhoewel Johannes Ekelhof Senior, inmiddels over de 80 maar uitermate fit en energiek, nog dagelijks in het bedrijf te vinden is. De liefde voor keukens is gewoon te groot. Hans deelt die passie voor keukens, net als zijn zus Inga Lütkes, die de leiding van de dispositie op zich neemt.

2020: Een gloednieuw service- en logistiekcentrum

Ekelhoff blijft groeien. Inmiddels worden er tussen de 50 en 60 keukens per week uitgeleverd en gemonteerd. Het oude magazijn knapt uit zijn jasje en in 2020 volgt de volgende uitbreiding. Het nieuwe service- en logistiekcentrum wordt geopend, vlak naast het Küchenland. Met naast een groot en praktisch magazijn ook kantoren, een scholingsruimte en verschillende werkplaatsen, waaronder een royale meubelmakerswerkplaats.

Manufaktur, oftewel UNIKAT by Ekelhoff

Manufaktur, een mooi Duits woord voor handwerk staat nog steeds aan de basis van ons bedrijf. Omdat niet iedere wens te realiseren is met standaard oplosssingen. In onze grote moderne meubelmakerswerkplaats kan praktisch iedere klantenwens worden uitgevoerd. Van een complete keuken tot fronten in bijzondere houtsoorten, een uitzonderlijk vormgegeven barplaat, of bijvoorbeeld een passepartout om een kastenwand. En niet alleen in hout: dankzij ons uitgebreide netwerk van specialisten is praktisch ieder materiaal mogelijk, denk aan natuursteen, glas, keramiek, metalen... Dat is UNIKAT by Ekelhoff

Ontdek meer over UNIKAT by Ekelhoff
De keukenfabriek van Ekelhoof Keukens - Keukenkatjes voor keuken op maat
Ekelhoff Keukens Nordhorn - Keuken op maat uit Duitsland
Houten keuken van Ekelhoff Keukens Duitsland
Keukens op maat van Ekelhoff Keuken in Nordhorn

Een keuken is een complex product

Er komt heel wat bij kijken voordat de nieuwe keuken bij u thuis staat te blinken. Een keuken bestaat niet alleen uit heel veel onderdelen, maar alles moet uiteraard precies passen en op elkaar aansluiten, zowel in nieuwbouw als in een oud huis. Inga Lütkes, de zus van Hans Ekelhof, zwaait samen met Thomas Hoegen de scepter over het logistieke deel van het bedrijf. De planning, het inmeten, de aan- en uitlevering, de montage en de eventuele service achteraf heeft allemaal als uitvalsbasis het nieuwe logistieke centrum. Inmiddels telt Ekelhoff meer dan 170 medewerkers, waaronder 75 monteurs, die in ruim 40 busjes dagelijks in Nederland en Duitsland onderweg zijn.

Wij willen onze klanten van harte bedanken voor hun vertrouwen

Door de jaren heen is ons bedrijf flink gegroeid. Een groot deel van onze klanten komt uit Nederland en rond 70% van onze klanten weet ons te vinden via mond-tot-mond reclame. Voor deze aanbevelingen en de vele positieve beoordelingen op internet zijn wij uitermate dankbaar. Wij blijven ons uiterste best doen voor iedere klant zijn of haar perfecte keuken te realiseren en de ervaring van het hele koopproces, van ontvangst in de showroom tot het laatste bijstellen van een kastdeurtje, zo aangenaam mogelijk te maken.

Wij kijken met vertrouwen naar de toekomst, en verheugen ons erop u in onze showrooms te blijven verrassen met de nieuwste snufjes op keukengebied.

plan uw bezoek
Uw browser is verouderd

Uw browser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor de volledige Ekelhoff-ervaring raden wij u aan één van de onderstaande moderne browsers te gebruiken.