Hoe hoog moet het werkblad en de apparatuur? Hoe voorkom je rugklachten? En wat is de beste indeling van de nieuwe keuken? Een ergonomisch keukenontwerp stelt de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van de gebruiker voorop. Zo wordt kokkerellen echt heerlijk om te doen!
Het ontwerpen van de ideale keuken is een soort puzzel. De lengte van de hoofdgebruiker, de afmetingen van de ruimte, de aanwezigheid van ramen en deuren, de beste plaatsing van de apparaten en niet in de laatste plaats de wensen, de smaak én de leef- en kookstijl van de gebruikers... Het wordt allemaal meegenomen in een ontwerp, dat daarnaast natuurlijk ook mooi moet zijn.
Wij adviseren u graagOmdat niet iedereen in een huishouden even lang is, wordt meestal uitgegaan van de lengte en voorkeurshand van de hoofdgebruiker. Als u graag samen kookt kan het een overweging zijn om een gedeelte, bijvoorbeeld het kookeiland, op een andere hoogte te plannen. Om de passende hoogte te realiseren, is er standaard de keuze uit 3 verschillende corpushoogtes, 7 plinthoogtes en verschillende werkbladdiktes.
Meer over werkbladenBij de hoogte van het aanrechtblad geldt als regel dat, als je voor het werkblad staat en je arm buigt in een hoek van 90°, er een afstand van ongeveer 12 cm tot het blad moet zijn. Voor de kookplaat kan dezelfde hoogte worden aangehouden. Maar je kunt er ook voor kiezen dit gedeelte te verlagen, zodat je makkelijker in de pannen kunt kijken. Bij een gaskookplaat speelt dit nog extra, omdat de pannen door de vlamverdeler hoger staan. Een standfornuis is daarom doorgaans lager als het werkblad. Om bij langdurig roeren in pannen uw arm niet steeds hoog te hoeven houden en uw rug te ontlasten, wordt 25 cm onder de hoogte van uw elleboog aangeraden.
Meer algemeen wordt ook vaak aangehouden:
Een werkhoogte van 90 cm voor personen kleiner dan 1.70 m
Een werkhoogte van 95 cm voor personen met een lengte van 1.70 tot 1.95 cm)
Afwassen met een kromme rug is onprettig en duidt op een te laag aanrecht. De spoelbak heeft de ideale hoogte als je zonder voorover te buigen de bodem met je vingertoppen kunt aanraken.
Apparaten als oven en vaatwasser hoeven tegenwoordig niet meer onder de kookplaat of onder het werkblad te worden geplaatst. Als u de ruimte heeft, kunt u zich veel bukken besparen door de vaatwasser 30 tot 35 cm van de grond te plaatsen. De oven, magnetron en inbouwkoffieapparaat kunnen naast elkaar op ooghoogte of boven elkaar vanaf een hoogte van 100 cm in een kastenwand worden ingebouwd.
Niet in iedere keuken zal het mogelijk zijn om alles op de ideale ergonomische hoogte in te plannen. Onze goed opgeleide verkopers zullen er echter voor zorgen dat het ontwerp perfect wordt afgestemd op uw situatie.
De ideale ergonomische routing of indeling van uw keuken heeft onder andere te maken met of u rechts- of linkshandig bent. Het bepaalt hoe u zich tussen de belangrijkste ‘stations’ van uw keuken beweegt. Vaak wordt hier gesproken over de ‘werkdriehoek‘, die zich bevindt tussen kookplaat, spoelbak en koelkast. Door deze drie zones zo dicht mogelijk bij elkaar te plannen, worden loopafstanden kleiner en de keuken gebruiksvriendelijker. Vooral een korte afstand tussen kookplaat en spoelbak is belangrijk, niemand wil ver lopen om een kokendhete pan af te gieten. Uiteraard moet er wel voldoende bewegingsruimte zijn om bijvoorbeeld met z’n tweeën of drieën te koken. Het gaat om de juiste balans!
Voor de afstand tussen een keukeneiland en een aanrecht of kastenwand wordt minimaal 90 cm geadviseerd. Maar de voorkeur gaat uit naar 120 cm. Als er aan het eiland een bar met barkrukken wordt gepland, kan het zinvol zijn om meer ruimte te nemen. Een kookplaat met geïntegreerde afzuiging is overigens een perfecte oplossing voor een kookeiland: geen afzuigkap meer die het zicht belemmert en waaraan je je hoofd kunt stoten. Ook beslagen brillen behoren tot het verleden.
Wat is de beste verlichting in de keuken? Een goed ontwerp van iedere ruimte, en zeker ook van de keuken. Houd rekening met de werking van het licht. Zowel de natuurlijke lichtval als kunstlicht. Niet alleen optisch is dit belangrijk, maar ook ergonomisch en functioneel. Je wilt goed kunnen zien wat je doet, vooral op het aanrecht waar met hete pannen en scherpe messen gewerkt wordt.
Een goede verlichting in de keuken bestaat uit basisverlichting - meestal aan het plafond - functioneel licht - directe werkbladverlichting - én enkele sfeermakers. Onze verkopers weten alles over de nieuwste snufjes op verlichtingsgebied en adviseren u graag.
Zowel als sfeerverlichting als directe functionele verlichting is LED-verlichting tegenwoordig de logische keuze. Kil is het allang niet meer. Het is verkrijgbaar in alle kleurtemperaturen (Kelvin) en lichtsterktes (Lumen), het is dimbaar, veelzijdig en uiteraard duurzaam en energiezuinig.
Als het gaat om ergonomie in de keuken, hebben - voor uw onderkasten - lades duidelijk de voorkeur boven deuren. U kunt alles in één oogopslag overzien en hoeft minder te bukken, of zelfs maar op uw knieën of hurken om iets te vinden dat achterin de kast ligt. Hierbij hebben lades die volledig uittrekbaar zijn de voorkeur, boven lades waarvan een stukje niet mee uitgetrokken wordt. Voor hoekkasten hebben we eveneens diverse slimme oplossingen die uw rug sparen.
Als het om bovenkasten gaat, gaat de voorkeur duidelijk naar boven klappende of scharnierende deuren of schuifdeurtjes. Alles is makkelijk bereikbaar zonder het risico uw hoofd te stoten. Plaats uw bovenkastjes niet te hoog, maar minimaal 50 cm boven het werkblad, zodat u zonder overstrekken de bovenste plank kunt bereiken. Hier ziet u een mechaniek waarmee u met één druk op de knop het kastje weer kunt sluiten.