Blog | 2 november 2022

“De keuken is het onbetwiste hart van deze landelijke villa”

Uniek landhuis

In het Brabantse land, te midden van bossen en weilanden ligt deze strakke maar ook gulle, moderne villa. Dit unieke landhuis past naadloos in zijn omgeving waarin het tegelijkertijd een waardevolle toevoeging is. Stan van Houtum, architect bij Van Houtum Architecten, ontwierp deze woning. Mèt een Ekelhoff keuken. "Het is een transformatie geweest van een bungalow die detoneerde in het landschap naar een landelijke eigentijdse woning, met natuurlijke materialen, warme aardetinten, en zichtbaar gebleven spantconstructies."

Privacy, binnenterrein en landschappelijke tuin

De met riet gedekte villa met royale overstek staat op een groot perceel dat in 2018 werd gekocht. Het geheel bestaat uit een villa, bijgebouw, pool house en zwembad. De steen van de villa en het bijgebouw is van het Deense merk Petersen Tegl. Als een van de weinige baksteenfabrieken ter wereld zijn zij gespecialiseerd in het op kolen stoken van bakstenen. Deze horizontale lange steen vormt een mooie eigentijdse twist von traditionele materialen. Zowel in de villa als in het bijgebouw zijn de eikenhouten spantconstructies binnen en buiten zichtbaar gebleven. De constructie is ingezet als esthetisch element.

"De woning heeft grandeur, het mag allemaal gezien worden.”

Het eiken komt ook terug in de voordeur en op de vloer. De aluminium panelen en kozijnen zijn voorzien van een structuurcoating wat zorgt voor luxe en warmte. Door de markante entree aan de kopse zijde van de villa te positioneren, is de voor- en achterzijde van de woning geheel transparant en ontstaat er een vrije plattegrond. De compositie van bijgebouwen geeft enerzijds een besloten binnenterrein voor de auto's en anderzijds een besloten achtertuin voor de bewoners. De tuin biedt door haar ligging achter het bijgebouw bovendien veel intimiteit.

Villa zonder geheimen

Eenmaal in de hal onthult deze villa meteen zijn geheimen, je overziet de woning direct van voor tot achter, van beneden naar de overloop en de trap naar het basement. De ruimtes op de begane grond hebben een open structuur die logisch in elkaar overlopen. De keuken is centraal gelegen en vormt het onbetwiste hart van de woning. In deze ruimte stroomt het zonlicht van drie zijden naar binnen. De keukenelementen zijn gemaakt van natuursteen en hout. Natuurlijke materialen met zachte aardetinten zoals de bijzondere kleur van het kook- en waterland.

De vloer is een onderhoudsvriendelijke zachtgrijze gietvloer. De eettafel staat in de aanbouw richting tuin zodat er een optimale tuinkamerbeleving ontstaat. Het zicht naar buiten is fenomenaal. Bijkomend voordeel is dat de tuin op het zuiden ligt waarmee baden in zonlicht een feit is. De eettafel heeft een organische vorm en vormt zo een charmant contrast met de rest van de interieuritems. De keuken loopt over in de zitkamer met een mooie houthaard, visgraat eikenvloer en een riant uitzicht naar buiten.

Ruimte voor keukens

De eigenaars van de woning in Uden lieten hun huis uitrusten met een luxe keuken van de Duitse firma Ekelhoff. Ze kozen daarmee voor high-end design in combinatie met Duitse "Gründlichkeit!” We maken een uitstapje buiten de landsgrens en namen tevens een nader kijkje in de keuken in Uden.

Al vier generaties Ekelhoff

Ekelhoff heeft een leuke geschiedenis. Van origine is het namelijk geen echt Duits bedrijf. Het was de Nederlander Johannes Ekelhof die rond het jaar 1900 verliefd werd op een Duitse dame en in 1901 vlak over de grens in het Duitse plaatsje Nordhorn een meubelmakerij opende. Om de onderneming Duits te laten klinken kwam er een extra ‘f’’ achter de naam. De kleine werkplaats groeide in 120 jaar tijd uit tot een onderneming van formaat, met ruim 190 medewerkers en twee grote showrooms met een gezamenlijk oppervlak van 10.000 m². Een keur van 200 keukens kan hier worden bekeken én ervaren. Vierde generatie Hans Ekelhof staat heden ten dage aan het roer.

Lees meer over Ekelhoff

Professionele service

Een showroom van zo'n formaat klinkt haast overweldigend, dat gevoel ben je echter snel kwijt als je in gesprek gaat met Ekelhoff. De firma levert diverse high-end merken, zoals SieMatic, Poggenpohl en next125. Daarnaast is via hun eigen maatwerk-lijn UNIKAT vrijwel elke wens te realiseren. Middels een uitgebreid adviesgesprek loodst een goed opgeleide verkoper je door de keur aan mogelijkheden. Prettig aan de uitgebreide tentoonstelling is, dat naast een overvloed aan inspiratie, veel opties in het echt te zien zijn. Dit werkt vele malen beter dan een stalenkaart.

Bezoek de online showroom

UNIKAT: handgemaakte keukens van Ekelhoff

De familie in Uden koos voor een UNIKAT-keuken, met fronten van geolied vulkaan eiken en een doorlopend fineer. Dat laatste is een kenmerkende feature van de UNIKAT-lijn en een bijzonder gegeven. Ekelhoff kan het fineer laten doorlopen, waardoor een groot oppervlak oogt alsof het uit één boom is gesneden. In het hoogwaardige fineer blijft de houtstructuur, inclusief houtscheuren en knoesten, mooi behouden. Bijzonder is ook dat Ekelhoff de kopse kant van planken kan fineren, waardoor het niet meer te onderscheiden is van massief hout, maar zonder risico op kromtrekken.

Ontdek meer over UNIKAT

Dit artikel is in samenwerking met Van Houtum Architecten verschenen in editie 4 (september 2022) van The Art of Living Magazine

Copyright: The Art of Living magazine, Fotografie Patrick Meis

Uw browser is verouderd

Uw browser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor de volledige Ekelhoff-ervaring raden wij u aan één van de onderstaande moderne browsers te gebruiken.