Blog | 28 juli 2022

De charme van de houten keuken

Een houten keuken is sfeervol én duurzaam

In 2022 lijkt de houten keuken populairder dan ooit. Of u nu kiest voor houten keukenfronten of voor andere keukenelementen als een barplaat of een achterwand. Hout zorgt voor een gevoel van warmte en gezelligheid en past perfect in de huidige trend naar meer duurzaamheid. Een houten keuken is er in veel stijlrichtingen en past in vrijwel ieder interieur.

Landelijke keuken zwart met hout in robuust eiken van Ekelhoff Keukens

De landelijke houten keuken

De landelijke keuken is eigenlijk per definitie van hout. Een moderne landelijke keuken is vaak uitgevoerd met greeploze fronten die met olie of een transparante lak behandeld zijn, zodat de natuurlijke kleur en uitstraling van het hout behouden blijft. De klassieke landelijke keuken heeft vaak houten keukendeurtjes in de vorm van paneelfronten of lattenfronten die in gebroken wit of een pastelkleur zijn gelakt. De houtnerf blijft zo zichtbaar en voelbaar.

Meer over landelijke keukens
next125 NX510 keukenfronten met keramiek werkblad Ekelhoff Keukens Duitsland

De greeploze houten keuken

In de moderne houten keuken wordt hout vaak gecombineerd met een contrasterende kleur of een strak, glad materiaal als lak of glas. Hier afgebeeld ziet u een houten kastenwand met greeploze houten fronten in donker geolied eiken en een strak wit keukeneiland van next125 met een wit composieten werkblad. Een prachtige combinatie. Wij mochten deze keuken plaatsen en fotograferen bij een familie in Meppel.

Meer gerealiseerde projecten
Scandinavische keuken Hout. Eiken hoekkeuken met wit keukenblad van composiet. Ekelhoff Kuchen, Duitsland

Een houten keuken met Scandinavische flair

Deze houten hoekkeuken met wit werkblad en witte zijpanelen, heeft een frisse Scandinavische uitstraling. Wij installeerden deze keuken bij een familie in Den Haag. De greeploze fronten van geolied balkeneiken komen uit onze werkplaats, het 5 cm dikke werkblad is van composiet in de kleur White Storm. Het kleine eiland biedt plaats aan een wijnkoelkast en twee barkrukken.

Meer over scandinavische keukens

De industriële houten keuken

In de industriële keuken wordt hout, en dan vooral eikenhout, ook graag ingezet. Zoals hier met geoliede eiken fronten, een standfornuis, zandgegoten gietijzeren handgrepen en een 10 cm dik granieten blad, krijgt de keuken een stoere en robuuste uitstraling. Ook beton of betonlook wordt graag ingezet in combinatie met eikenhout. Deze keuken vindt u in ons filiaal Küchenland, u bent uiteraard van harte welkom!

Plan uw bezoek
Maatwerkkeuken kookeiland - eilandkeuken in onyxzwart fenix met een achterwand en een nis in notenhout

Massief hout of houtfineer?

De natuurlijke uitstraling en haptiek van echt hout is onmiskenbaar. Omdat massief hout werkt en krom kan trekken wordt het eigenlijk niet gebruikt voor keukenfronten. Echt houten fronten bestaan uit houtfineer op een drager van plaatmateriaal. Door op de kopse kanten kopshoutfineer te gebruiken, zijn gefineerde fronten nauwelijks van massief hout te onderscheiden. Deze gefineerde fronten kunnen vervolgens worden bewerkt als massief hout. Zo kunnen ze worden gerookt, gelakt of geolied in iedere gewenste nuance. In onze eigen werkplaats kunnen wij nagenoeg elke wens op dit gebied vervullen.

Ontdek Unikat by Ekelhoff

De eikenhouten keuken: veelzijdig en robuust

Van oudsher is eikenhout in europa de meest gebruikte houtsoort als het om sterk en duurzaam gaat. De eik groeit langzaam en is daarom wezenlijk sterker als 'waaibomenhout'. Er zijn verschillende soorten eikenfineer mogelijk: zonder knoesten, het zgn select-eiken, met knoesten en balkeneiken, dat van oude balken wordt gezaagd dat al velen jaren in bijvoorbeeld een schuur of woonhuis is gedroogd, waardoor er naast knoesten ook scheuren zijn ontstaan. Deze kunnen worden opgevuld met bijvoorbeeld een zwarte harde was, wat er bijzonder robuust uitziet. Eikenhout kan worden gerookt, gelakt of geolied in iedere denkbare kleur, van een subtiel wit kalk-effect tot diepzwart. Ook kan eikenhout worden geborsteld, waarbij de zachtere delen worden weggeborsteld en de nerf van het hout benadrukt en voelbaar wordt. In onze showrooms vindt u alle voorbeelden, hieronder alvast een voorproefje. Of maak direct een afspraak.

Plan uw bezoek
Moderne keuken met hout - eilandkeuken - Ekelhoff Keukens
Moderne landelijke keuken in rookeiken en matwit van Ekelhoff Kuchen
Zwarte keuken op maat in Sherwood eiken van Ekelhoff Keukens Nordhorn
Moderne eiken keuken_Ekelhoff Keukens
Eiken keuken van ekelhoff Keukens - Keuken uit Duitsland
Zwarte keuken met hout - eiken fronten van Ekelhoff Keukens
next 125 keuken in hout oud-eiken en kwartsgrijs
next125 Keuken met hout keukenfronten en RVS keukenblad van Ekelhoff Keukens
Maatwerkkeuken in Scandinavische stijl met keukeneiland en hoge kast in eiken - Ekelhoff Keukens
Blauw Eilandkeuken met indigoblauw en balkeneiken
Große Contur-Küche von Schüller Küchen in Mattweiß und heller Eiche, bestehend aus Rückwand mit Hochschränken und Küchenzeile mit Halbinsel. Küche skandinavisch.
Gele keuken- Ballerina keuken met Corian werkblad van Ekelhoff Keukens
Moderne keuken van next125 NX500. Keuken in Scandinavische stijl in wit en hout met keukeneiland. Ekelhoff Keukens in Nordhorn

Notenhout, teak, ebbenhout of lariks?

Vele houtsoorten zijn mogelijk. In de collecties van onze keukenmerken worden prachtige fineren aangeboden, en vanuit onze werkplaats kunnen wij u nog veel meer houtsoorten aanbieden. Van inheemse houtsoorten als essen, lariks en beukenhout tot tropische houtsoorten als zebrano en wengé, waarbij u er altijd op kunt rekenen dat we uitsluitend duurzaam fsc-hout gebruiken. Deze keuken met een ombouw van bamboe installeerden wij bij een familie in Akersloot.

meer gerealiseerde projecten
SieMatic Pure Keuken in notenhout en grafietgrijs van Ekelhoff Keukens
Eilandkeuken van next125 keuken in hoogglans UV-lak wit met composiet werkblad
SieMatic Pure Keuken in notenhout en grafietgrijs  van Ekelhoff Keukens
Oranje Keuken met teakhouten fronten en composiet werkblad_Ekelhoff Keukens
Ekelhoff keuken showroom met Siematic Pure in notenhout
Valcucine designkeuken in grijs -Forma Mentis grijze strakke keuken  - Keukenhuis Ekelhoff in Nordhorn
Next125 Keuken NX240 Fenix Mocca und Nussbaum bij Ekelhoff Keukens
SieMatic showroom keuken Pure eilandkeuken in Umbra fluweelmat met rookeiken
Showroomkeuken in modern landelijke stijl - Ballerina keukens sale

Houtimitatie of houtlook keukenfronten

Een keuken in houtlook verdient zeker ook een plek op deze pagina. De hedendaagse houtlook fronten zijn niet te vergelijken met wat daar vroeger voor doorging. De huidige houtimitaties van kunststof zijn zo goed, dat het verschil met echt hout nauwelijks te zien of te voelen is. Daarbij zijn kunststof fronten oersterk en heel makkelijk in het onderhoud. Topmerken als Poggenpohl, SieMatic, Contur en Ballerina hebben de prachtigste houtimitaties in hun assortiment.

Ontdek onze keukenmerken
Kookeiland van next 125 NX 310 bij Ekelhoff Keukens Duitsland

Houten bar, achterwand of ombouw

In plaats van houten keukenfronten kunt u uiteraard ook kiezen voor andere keukenelementen in hout. Zoals een barplaat op het keukeneiland, een achterwand of een ombouw om een kastenwand. Op deze foto ziet u een keuken van next125 met hoogglanzende grijze fronten. De aan het keukeneiland gebouwde eettafel en de nisbekleding zijn van notenhout. U vind deze keuken in ons filiaal Küchenhaus in het centrum van Nordhorn.

plan uw bezoek

Een houten keuken op maat? Dat kan

Of u nu kiest voor een landelijke keuken, of een moderne keuken, natuurlijk of strak: hout kan altijd. Bij Ekelhoff kunnen we uw ideale houten keuken voor iedere ruimte op maat maken. Speciale wensen kunnen wij in onze eigen werkplaats voor u realiseren. We hebben een groot assortiment exclusieve houtfineren. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor fronten van notenhout of zebrano, een bijzonder vormgegeven barplaat van grof balkeneiken of een eettafel passend bij uw keuken. Bekijk onze UNIKAT-pagina of maak direct een afspraak.

Plan uw bezoek
Uw browser is verouderd

Uw browser is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Voor de volledige Ekelhoff-ervaring raden wij u aan één van de onderstaande moderne browsers te gebruiken.